Inte vilken korvkiosk som helst

Oves har sålt mos i 50 år

Särskilt vid lunchtid och på helgerna ringlar sig köerna långa till Oves gatukök och det är mosrätterna med korv som lockar flest kunder. I beredningsköket på andra sidan Göteborgsvägen tillverkar Peder Wester det hemlagade moset som görs på färskskalad potatis. Gôtt mos är i dag ett väletablerat begrepp.

– Uttrycket myntades för sisådär en 15 år sedan av unga och nöjda kunder, som tyckte vi hade gôtt mos. Moset görs enligt ett hemligt recept som min far tog fram 1954, säger Peder Wester.

Moset har nått berömmelse även utanför Partille kommun och Göteborg. För några år sedan stannade alltid en kvinna till för att köpa en halv special, som hon sedan tog med till dottern i Milano.

– Dottern ville prompt ha en halv special från vårt gatukök, och två-tre gånger per år stannade mamman till här på väg till Landvetter och Miloano. Jag fick lägga maten i en slags unikabox för att den skulle klara sig ned till Italien, säger Peder.

Ove Wester startade gatuköket den 1 juni 1954. han och hustrun Gloria hade flyttat från Borgholm på Öland till Göteborg på 50-talet. Ove Westers dröm var att få ihop pengar till ett eget bageri, och för att få ihop pengar till det började han sälja korv. Först med korvlåda på magen vid fotboll och speedway i Sävedalen, senare också i en korvkiosk vid Sävedalens torg.

-1965 köpte pappa en gammal pressbyråkiosk, som han byggde om till korvkiosk. Moset tillverkade han hemma i köket i lägenheten vid Kyrktorget i Partille. Sedan cyklade han med två spänner mos på styret samt korv och bröd på pakethållaren till kiosken i Sävedalen. Vatten fick han också transportera op cykeln eftersom det inte var framdraget till kiosken, säger Peder Wester.

Medan pappa Ove tillverkade det hemlagade moset stod mamma Gloria de första åren i den lilla korvkiosken med fotogenkök. Rörelsen gick med tiden så bra att det aldrig blev något Bageri för Ove Wester.

Fortfarande är Oves gatukök en familjeamgelägenhet, men nu i sonen Peders regi. Han tog som 20-åring över rörelsen när fadern drog sig tillbaka 1978.

– När kompisarna var ute på lördagskvällarna stod jag i kiosken. Idag är vi tre som arbetar på heltid och några på deltid med gatuköket, säger Peder Wester.

På 60- och 70-talen hade dansbanden i Göteborg ett oskrivet avtal med Ove Wester. Efter spelningarna på väg hem stannade banden till vid gatuköket i Sävedalen för att äta.

– Det var band som till exempel Streaplers och Flamingo-kvintetten. De visste att pappa höll på tills de kom, och ibland kunde klockan bli både fyra och fem på morgonen innan han kunde stänga, säger Peder wester.

I början av 90-talet startade han även ett gatukök vid Kyrktorget för att få tillgång till lokaler för mostillverkning.

– En kompis till mig köpte gatuköket 1996 men jag levererar fortfarande moset till henne. Därför heter det fortfarande Oves gatukök, säger Peder wester.

Nu ska han bygga ett nytt och större gatukök i Sävedalen.

– Kommunen hjälper mig att köpa loss mark. Antingen köper jag den tomt jag nu arrenderar av Bilia eller också en bit av kommunens totmark vid den nya infarten till Sävedalen, säger Peder Wester.

TOMAS OLSSON
Partille Tidning